Den gamla hunden

Oftast pratas det mest om hur du tar hand om hunden som valp, hur du ska träna den i början och vad du kan göra för olika hundsporter. Ibland kan det diskuteras lite foder eller sele vs halsband också. Det borde kanske pratas lite oftare om vad som händer när hunden blir äldre och inte längre är en söt och gullig valp eller en kraftfull hund i sin bästa ålder?

När blir hunden gammal?

Det är svårt att säga en exakt ålder för när hunden blir gammal eftersom det till stor del beror på vilken ras det är. En del raser blir mycket äldre än andra, exempelvis så kan en dvärgschnauzer hålla sig relativt pigg och glad och rörlig vid 15 års ålder eller äldre, medan en irländsk varghund kanske börjar bli gammal redan vid sex års ålder och sällan blir över 10 år.

Tecken på att hunden börjar bli till åren

Det är inte alltid hundägaren tänker på att kompisen börjar bli gammal, men är du observant kanske du upptäcker de små sakerna ganska tidigt och kan underlätta för din gamle vän. Hunden kanske slutar dra i kopplet så mycket, nöjer sig med kortare promenader än tidigare, sover lite mer och kanske tvekar lite innan den hoppar in i bilen eller upp i soffan eller sängen. Den kanske till och med börjar lukta illa ur munnen och få dåliga tänder. Pälsen kan börja bli grå, och detta syns ofta i ansiktet, nacken och längs ryggen. Du kanske behöver ropa flera gånger på hunden innan den reagerar och den kan verka överraskad om du närmar dig bakom den och klappar den. Hunden kanske inte har hört dig komma fram. Synen kan börja bli sämre dessutom och en gammal hund kan bli förvirrad och verka senildement. Åldersrelaterade krämpor som ledvärk kan dyka upp också.

Vad kan göras för att underlätta för senioren?

Den gamla hunden skulle uppskatta ett mjukare underlag att sova på, lite mera värme och kanske ett mysigt täcke utomhus om det är kallt. Att slippa höga hopp när kroppen gör ont vill väl alla, även hunden, så att hjälpa den med att komma upp eller ner från soffa, bil eller säng kan vara bra. Du kan lätt bygga ihop en pall eller en ramp själv, allt du behöver finns hos byggmax, så titta in där och skaffa material till din hundpall. Genom att bygga ihop en hundpall eller hundtrappa själv kan du underlätta för hunden att med mindre besvär komma upp i soffan för att mysa med dig, eller hoppa ner när den själv vill det istället för att behöva vänta på att du ska hjälpa den.

Mat

Den äldre hunden kanske äter lite sämre och det kan bero på ont i tänderna. En tandkontroll och kanske en eventuell tandsanering kan vara på sin plats, och se även över hundens foder. En gammal hund är inte lika aktiv längre och behöver därför inte lika mycket energi i sin mat. Ge ett foder anpassat för seniorer.

Sköt hunden rätt så har ni många år kvar tillsammans.

Add Comment