Yorkshireterrier

En av världens populäraste hundraser är den söta yorkshireterriern som kommer från Storbritannien och känns igen på sin svartbruna päls. Det är även vanligt att honorna har en rosett för att hålla pälsen borta runt ögonen, speciellt de som ställs ut. Hundrasen tillhör gruppen dvärghundstyp och är en populär familj- och enmanshund. Just Yorkshireterriern är en hundras som människan har haft väldigt stor påverkan på då man korsat olika terrierraser med varandra för att få fram det perfekta temperamentet och utseendet. Slutligen valde man även att korsa med hundrasen malteser som är en dvärghund från Italien. Aveln har gjort att den idag är en av världens minsta raser men man skall inte låta sig luras av storleken. Yorkshireterriern är känd för sitt livliga temperament och är väldigt pigg och lekfull vilket gör att den passar väldigt bra hos barnfamiljer. Yorkshireterriern kräver ordentliga promenader för att få utlopp för sin energi och tack vare sin storlek är den också populär hos sportiga pensionärer.

Sjukdomar hos småhundar

Många hundraser som blivit hårt framavlade bär på osynliga sjukdomar. Har man en yorkshireterrier eller funderar på att skaffa en bör man läsa om aktuella sjukdomar för just den hundrasen. Ofta är det medfödda sjukdomar i form av problem med fram- och bakben, kramper och andra liknande. Var beredd och håll dock utkik efter symtom av sjukdomen syringomyeli som drabbar flera raser av småhundar. Det är en sjukdom som orsakas av en så kallad skalldefekt. Kort och gott betyder det att den bakre skallen hos hunden är för liten för att ge plats åt lillhjärnan. Platsbristen leder till att lillhjärnan tvingas ner i ryggraden vilket orsakar väldigt stor smärta hos hunden. Man har ännu inte hittat ett botemedel för denna sjukdom men det finns mediciner att ge till hunden för att minska smärtorna. Märker man att sin hund börjar klia sig mycket eller klia i luften kan det vara ett tecken på att hunden har syringomyeli. Varför hunden kliar sig beror på att det skett ett kopplingsfel i hjärnan vilket gör att den inte kan bli av med känslan av obehag.

Läs på om hundrasen

Aktuella sjukdomar är dock inget som bör stoppa en då många går att behandla. Hundägare bör läsa på om rasen innan vilket också bidrar till att hunden i sin tur kommer få bättre vård. Har man koll på sin hunds dagliga skötsel och hälsa är det lättare att upptäcka sjukdomen i tid och på så sätt åtgärda eller förminska smärtorna. Småhundar har alltid varit populära men nu kan man säga att en liten hund är lika populärt som en miljöbil 2018 vilket gör att efterfrågan ökar. Framförallt är det bra att ha en liten och nätt hund ifall man bor i lägenhet eller vill ha sällskap. Man bör dock göra sin efterforskning ordentligt då vissa småhundar har lika mycket energi som större hundar medan andra mindre hundar föredrar att ta kortare promenader och att gosa istället. Hundägare måste alltid tänka på hundens bästa och vill man ha en yorkshireterrier är det viktigt att man är medveten om att de gillar att promenera och när det händer saker.

Add Comment