Kända terrier-hundar

Kända terrier-hundar

Terrier-hunden är en ras med en outtömlig törst på berömmelse. Åtminstone kan det framstå så när man tittar närmare på alla terrier-hundar som har funnits med i olika typer av filmer, böcker och tv-serier. När hundar i filmhistorien nämns brukar det vara Lassie och Air Bud som dominerar, men sett till antalet är terriers en av de flitigast representerade hundraserna. Här finns terrier-hundarna med i både bi- och huvudroller – och några av dem har gått till historien som de mest kända fiktiva och verkliga hundarna genom tiderna.

I serien Wishbone är det en jack russell terrier som står i centrum för hela berättelsen. Han hette Soccer och figurerar i serien som syftar till att utbilda barn och ungdomar om allt möjligt på ett underhållande sätt. Valet av en jack russell som val av hundras för huvudrollen var knappast en slump. Det är en ras som utstrålar glädje, entusiasm och intelligens – egenskaper som hundar i barnprogram ofta besitter. Det unika med just Soccer är att han är en talande hund. Naturligtvis var han inte det i verkligheten, men han dubbades över med människoröst efter inspelningen, vilket gjorde honom till en av de mest älskade hundarna i världen under framför allt 1990-talet.

Snowy_in_The_Adventures_of_Tintin

Den allra kändaste terriern genom alla tider lär ändå vara Milou. Den som har läst berättelserna om journalisten Tintin av den belgiske serieskaparen Hergé vet att Milou var Tintins ständige följeslagare på alla strapatser som duon gav sig ut på. Även om Milou inte hade några repliker var han ändå en vanlig syn i alla seriestrippar och han blev snart en favorit för alla fans. Ofta fick läsaren se vad han tänkte på genom en pratbubbla där Milous tankar skrevs ut. På engelska hette han Snowy, men det var under hans franska originalnamn som han blev känd i Sverige och många andra länder.

Det är inte bara i film- och serievärlden som terrierhundar har satt sina avtryck. Även när det kommer till reklamkampanjer är terriern ofta med på ett hörn. Det gäller exempelvis Spuds MacKenzie som har blivit ett affischnamn för den populära amerikanska ölen Budweiser, vilket gjorde att hon blev en känd hund över en natt.

Add Comment