Trimma eller klippa din hund

Är du nybliven hundägare? Då kan det vara svårt att veta vilken pälsvård valpen behöver. Har du haft hund tidigare så vet du oftast vad som krävs för att ta hand om en hundpäls. Skulle vet vara så att valpen har lång päls, får du tänka på att du förmodligen behöver trimma eller klippa hunden någon gång då och då. Visserligen kan du göra en del pälsvård själv. Du kan exempelvis köpa borstar och liknande hos Foderhäck häst som har allt du kan tänkas behöva till hund, allt från pälsvård till hundgård.

Har du småbarn eller liknande vet du säkert hur mycket tid det tar och gör att du kanske inte hinner med att ta hand om hundens päls. Ett tips är att du tar lite varje dag, någon gång under dagen eller kvällen. Att vårda pälsen lite varje dag innebär att det blir mindre krävande för dig och dessutom får du ett speciellt mysigt band mellan dig och din valp. Detta band har du nytta av när det är dags för lydnad och att gå till veterinärer eller liknande.

Vad passar bäst för din hund?

För att få reda på vad för typ av pälsvård du behöver ha till din valp, är det bäst att prata med uppfödaren. De sitter inne med kunskaperna om hur du ska sköta din valp på alla möjliga sätt. Dessutom kan du få ett tips på en skicklig hundtrimmare som du också kan anlita om du inte vill trimma eller klippa hunden själv. Uppfödaren kan ge dig tips och goda råd om du skulle vilja ta hand om pälsen och klippa klor själv eller rekommendera dig att gå någon kurs för att få grundkunskaperna för att sköta din hunds päls på bästa möjliga sätt.

Skillnaden mellan trimning och klippning

För dig som är novis inom pälsvård kan det kanske vara svårt att veta skillnaden mellan trimning eller klippning. Skillnaden är precis som för oss människor. Att du trimmar ett skägg för att hålla det snyggt och klipper dig för att få en ny frisyr. Därför bör du ta reda på om du ska klippa eller trimma din hund, för det är viktigt att göra rätt. Det finns nämligen en risk att pälsen förlorar dess funktion om den klipps.

Varför trimma hunden?

Den främsta orsaken till att trimma en hund är att det är bra för hälsan. Genom att trimma jycken förebygger du vissa sjukdomar som till exempel eksem, svamp- och öroninflammationer, eftersom du tar bort päls på oönskade ställen så som i öronen och på tassarna. En annan anledning till att trimma eller klippa din hund är att en päls som är skött som den ska motstår smuts, väta och kyla på ett bättre sätt och tovar sig inte lika lätt, jämfört med en päls som inte är sköts om på ett regelbundet sätt.

Add Comment