Så tar du bäst hand om en terrier-hund

934px-Jack_Russell_Terrier_m98Så tar du bäst hand om en terrier-hund

En terrier har blivit något av en synonym för en liten och ettrig liten varelse i det svenska språket. Att det skulle motsvara hundrasens verkliga egenskaper är inte riktigt sant, men det ligger något i att en terrier är en krävande hund att ha sett till omvårdnad och aktivering. En terrier är inte hunden för dig som vill ha en fluffig jycke att krypa upp i soffan med och titta på långa filmer. Istället passar den bättre för dig som tycker om att aktivera dig och hitta på saker med din hund. Om du ger mycket kärlek och omtanke till en terrier kommer du också att få mycket tillbaka, men då gäller det att du klarar av att ta hand om den.

Aktivitet är A och O för alla terrierraser. En terrier är nästan alltid på lekhumör och tycker om att busa med både leksaker och människor. Det betyder att du måste vara säker på att du kan motsvara terrierns stora behov av aktivitet innan du bestämmer dig för att köpa hunden. I annat fall riskerar du nämligen att bli frustrerad när du ständigt får en leksugen hund i knät som vill att du ska kasta en boll eller hitta på någon annan passande lek. Om du har egna barn eller känner någon som har det är de en perfekt lekkamrat till terriern där energin smittar av sig på varandra.

Den viktigaste egenskapen för alla terrierägare är ändå densamma för alla som har husdjur: kärlek. Så länge du visar din hund att du står på hans eller hennes sida förblir den trofast mot dig. Hundar är kända för att uppvisa en stark lojalitet mot sin husse eller matte och där är terriern inget undantag. Eftersom terrierrasen består av flera olika underraser är det svårt att generalisera om karaktärsdrag och sinnelag, men generellt är terriern en glad och livlig hund som tycker om när det händer saker runtomkring. De passar därför utmärkt i ett hus med mycket energi hos både vuxna och barn. Om du bor på landet eller har en trädgård är det ännu bättre eftersom den då får utrymme att släppa loss på benen och springa omkring på större områden jämfört med en vanlig lägenhet.

Add Comment