Låt hunden synas i mörkret

Hundratals katter och hundar blir påkörda varje år, och många gånger är det olyckor som kunde ha undvikits om djuren inte sprungit lösa utan uppsikt eller om de haft reflexer på sig. Snart är hösten här och med den även mörkret, så det är hög tid att börja tänka på att damma av reflexerna.

Det är ditt ansvar som hundägare att se till att din hund hålls säker och inte utsätter någon annan för fara heller. Det innebär att du brister i din tillsyn om hunden kan springa bort, men ja, olyckor kan hända. En hund kan komma lös eller smita oavsett hur noga du än är. Tänk på att det hunden orsakar, som exempelvis en bilolycka, kan du som ansvarig ägare bli ersättningsskyldig för.

Använd reflexer

Att använda reflexer räddar varje år livet på både djur och människor, så se till att både du och din hund har ordentliga reflexer som faktiskt syns i mörkret också. Reflexer kan bli sämre med åren och inte synas så bra, så ta för vana att kontrollera dem i slutet av varje sommar för att se att de fortfarande håller måttet.

Tänk på att reflexhalsband syns dåligt på en långhårig hund eftersom pälsen lägger sig utanför halsbandet. Är din hund väldigt långhårig borde du fundera på en reflexväst istället. Förutom reflexhalsband och reflexsele så finns det koppel i reflekterande material och du kan sätta dit extra reflexer om du vill. Glöm dock inte bort att även pimpa dig själv med lite fina reflexer.

Blinkhalsband

Det finns mängder med olika typer av reflexer för hunden. Ja, inte bara reflexer utan även olika blinkande lampor som fästs i halsband/sele och koppel. Blinkande eller lysande halsband med lysdioder är väldigt vanligt också, och dessa kan du smidigt ladda upp igen när effekten avtar. Allt du behöver är en passande USB-kabel och din dator eller kanske ett eluttag. När du köper blinkande halsband brukar en laddkabel följa med, men som alla vet har kablar en benägenhet att försvinna när du bäst behöver dem. Detta undviker du genom att surfa in på Teknikdelar.se och beställa nya usb c kablar eller vad du nu behöver. Det är alltid bra med en extra kabel hemma, för säkerhets skull.

Vid påkörd hund

Om du skulle ha oturen att köra på en hund är du skyldig att anmäla detta till polisen. Stanna, gå ur bilen och se hur det gick, men var försiktig, en skadad hund kan vara otrevlig att hantera. Se efter om det finns kontaktuppgifter till ägaren fastsatt på hundens halsband eller sele och försök kontakta ägaren. Lever hunden så ta den till en veterinär så fort du kan. Det är polisens eller veterinärens sak att avgöra om hunden är bortom räddning och behöver avlivas på plats, så även om du vill förkorta lidandet är det förbjudet för dig att göra det. Rådgör med polisen i telefon om du är minsta osäker.

Ha en trevlig hundhöst, och se till att det lyser om er!

Add Comment