Att ha hund när man är äldre

Om man har en hund som man skaffat sedan långt innan och sedan blir äldre kan det kännas dumt att sälja eller ge bort hunden bara för att man blivit gammal. I de allra flesta fall går det alldeles utmärkt att ha hund även om man är lite till åren. Men det finns ett par saker att tänka på.

Hunden är ett bra sällskap

En hund kan ofta vara ett väldigt bra sällskap även när man kommer upp i åren. En sak som dock kan vara bra att fundera lite över är om det verkligen är bra att köpa en valp om man är till åren kommen. Det kanske är bättre med en lite äldre hund som är lugn till sättet och som inte behöver sysselsättas under flera timmar varje dygn.

Rasta hunden kan vara svårt

När man blir äldre är det kanske inte så roligt att gå ut i mörker för att rasta hunden. Det är inte heller allt för roligt att gå ut om det är halt eller snöigt ute. Det kan också hända att man får artros i en höft och det kan göra att man får lite svårt att röra på sig. Om man har ett hus kan man i många fall släppa ut hunden på tomten så att den får rasta av sig. I annat fall kanske det är klokt att leta efter en dagmatte eller annan person som kan rasta hunden åt en, i alla fall då man inte kan eller orkar på egen hand.

När går det inte att ha hund?

Om man mår väldigt dåligt och är på sjukhus ofta kan det vara olämpligt att ha en hund. Hunden mår inte bra av att vara ensam och den bör inte heller flytta omkring allt för mycket. Är det så att man ska flytta in på ett särskilt boende kan det också vara så att man inte får ha hund där. Det kan vara okej med en hund som hälsar på någon timme, men inte att ha en på heltid. Då kan man behöva omplacera eller avliva den hund man redan har. Dock kan det ibland gå bra att ha en katt på det särskilda boendet. Hundreglerna gäller inte heller på alla platser. Om det är ett boende där man bor i egna lägenheter och personal bara finns tillgänglig är en liten och snäll hund i regel inget hinder.

Om ägaren avlider

Om en äldre hundägare avlider kan hunden antingen omplaceras eller avlivas. Om hunden är mycket gammal och det inte finns någon som känner hunden som kan ta hand om den kan det vara bäst att låta den somna in. Är hunden däremot yngre och har lätt för att anpassa sig är omplacering ett bra val.

Add Comment