Dandie Dinmont

Hundrasen Dandie dinmont är en terrier som härstammar från Storbritannien. Från början användes rasen inom jakt, men numera används den främst som sällskapshund. Namnet på rasen kommer ifrån boken Guy Mannering som är skriven av Walter Scott år 1814. I boken figurerar nämligen hundrasen frekvent och den blev mycket populär i samband med att boken gavs ut. Till och med drottning Victoria av Storbritannien införskaffade sig en lurvig liten vän i form av en Dandie dinmont terrier. När den brittiska rasklubben bildades år 1875 var rasen inte sen med att skrivas in med sin rasstandard redan året efter.

Ny hundutställning i Växjö

På hundutställningen i Växjö kan man se Ovanliga raser i Sverige och där ibland finns Dandie dinmont terriern. Växjö hundutställning startade år 2015 med cirka 30 utställare och man planerar att ha en utställning varje år. Utställningen ger en möjlighet för hundägare till ovanliga raser att ses och dela erfarenheter om just sina hundraser. Nyfikna besökare som kanske går i tankarna på att köpa en hund får möjlighet att prata med erfarna ägare och hälsa på de små krabaterna. Många av de som ställer ut sina hundar driver egna uppfödningar och försöker att få de ovanliga raserna att växa i Sverige.

En snäll och smart hundras

Som hundras är Dandie dinmont terriern en mycket smart och underhållande hund. De är ofta på gott humör och tycker om att leka med sin matte eller husse. Den är trots sin lilla storlek en aktiv och sportig hund som tycker om att vara ute och röra på sig. Ofta har de en stark vilja och kan vara relativt envisa, så det gäller att man lär sin Dandie dinmont terrier vem det är som egentligen bestämmer. I genomsnitt väger en Dandie dinmont terrier mellan 8-11 kg och de har en mjuk och lätt fluffig päls. En Dandie dinmont terrier blir cirka 12-15 år gammal.

Add Comment