Jack Russel Terrier

Jack russel terrier är den ljusbruna och vita lilla energiska hunden som ofta används inom jakt, men också ofta hittas som sällskapsdjur. En Jack Russel är ofta pigg och glad och gillar att vara aktiv utomhus. Den behändiga storleken gör också rasen lätt att ha inomhus och enklare att fostra. Låt dig dock inte luras, som de flesta terrier kan även Jack Russeln vara envis och eftersom den i grunden är en jakthund finns också jägar-instinken i denna ras. Jack Russel har liknande ursprung som Fox terriern och är också släkt med Parson Russel och Russel Terrier.

Portrait of a Jack Russell Terrier

Jack Russel – en jaktintresserad präst

Under 1800-talet bodde den engelske prästen Jack Russel i Oxford och kultiverade sin passion för rävjakt. Under jakten användes hundarna för att skrämma ut rävarna ur sina bon, jaga dem och helst fånga dem. Russel hade dittills använt sig av en brun Fox Terrier vilket gjorde det svårt att urskilja de båda djuren från varandra, deras pälsfärg var nämligen alltför lika varann. Genom att korsa sin Fox Terrier med en nu utdöd ras av Engelsk Vit Terrier fick hans nya Jack Russel Terrier snabbt erkännande som en jakthund av högsta kvalitet. Idag har uppfödningen av både Jack Russel Terrier och Fox Terrier resulterat i att de båda raserna är två- eller trefärgade och stammar från Russels ursprungliga kombination. Att uppfostra en Jack Russel i lägenhet kan kräva flyttstädning och du kanske tror att det aldrig blir rent igen. De trivs dock bra inomhus så länge du själv har energi för långa promenader eller löprundor.

Kända Jack Russel Terriers

Den lilla söta rasen Jack Russel har också synt både i reklam, film och tv-serier. En bild som du säkert har sett är His Masters Voice som målades redan 1898 av Francis Barraud. Motivet är en Jack Russel Terrier som sitter och stirrar uppmärksamt in i tratten på en grammofon och bilden kom att användas av många musikbolag under 1900-talet. Idag är bilden logga för mediabolaget HMV vilket både betyder His Master Voice och använder den lilla hunden som maskot. Två andra kända Jack Russel Terriers är far och son Moose och Enzo. De båda spelade hunden Eddie i komediserien Frasier och blev seriens mest populära karaktär som fick mest beundrarbrev av alla skådespelarna. Jack Russelns Uggie som bland annat spelade i Oscars-vinnaren The Artist, blev så populär att en kampanj för att tilldela honom en egen Oscars-nominering startades. Vill du ha mer information om Jack russel terrier kan du vända dig till Svenska Kennelklubben som har listor på uppfödare i Sverige.

Add Comment