När hunden gör uppror

Om man skaffar en hund kan man ibland märka att den gör lite uppror. Det är inte alltid säkert att den lyssnar på vad husse eller matte säger. Många gånger kan det ske när hunden är ung som det här inträffar, kanske lite av en trotsålder. Så behöver dock inte vara fallet. Hunden kan börja göra saker som inte husse och matte gillar när den blir äldre. Men vad beror det på och hur går man tillväga om det sker är en svår fråga.

Hunden biter sönder saker

I stort sett alla hundar biter någon gång sönder något som inte ska bitas på. Ibland är det en möbel som får smaka vassa tänder, en barnleksak, ett bilsäte eller något helt annat. Det som inte är så roligt är om hunden lyckas bita sönder alla nya jultröjor som familjen ska ha på julafton. Hunden kan också råka få tag på något riktigt dyrt, eller på något som är farligt för den och inte heller det är speciellt bra. När hunden börjar bita på saker den inte får bör man genast säga åt den och ta saken ifrån den. När hunden däremot biter på sina egna tuggben bör den få beröm.

Hunden kissar inne

En valp kan råka kissa inne när den inte är helt rumsren. Det är helt normalt. Även en vuxen hund kan kissa inne om det är så att man glömmer att gå ut med den, om den blir rädd eller om den har ont någonstans. Ibland kan dock hunden också kissa inne av andra orsaker. När det sker bör man ta reda på varför det sker. Om det är så att hunden kissar inne bara av ren trots kan det löna sig att säga åt den på skarpen.

När hunden blir aggressiv

En aggressiv hund är en farlig hund. Man bör aldrig uppmuntra att en hund är aggressiv mot familjen. En vakthund ska inte heller vara aggressiv på ett okontrollerat sätt. När det gäller hunden ska den till exempel acceptera att någon i familjen sticker ner handen för att ta ett ben eller en leksak ifrån den. Även eventuella barn i familjen ska kunna göra det utan att något sker. Om hunden visar minsta tendenser till att vara aggressiv bör det utredas. Om man inte finner någon lösning kan man behöva omplacera hunden eller ta bort den.

Vad beror problemen på?

Att en hund beter sig annorlunda kan bero på flera olika saker. Den kan ha ont någonstans eller så börjar den se dåligt. Det kan också vara så att hunden är svartsjuk på ett nytt barn, husdjur eller liknande. En hund kan också vantrivas efter en flytt. Om man märker att hunden inte är sig själv bör man dock alltid börja med en veterinärundersökning för att se att allt står rätt till. Sedan kan man gå vidare och rannsaka sin omgivning.

Add Comment