Typer av terrier-hundar

JorkshireNamedNikaTyper av terrier-hundar

Terriern är en hundras som har funnits under en lång period. Tanken med hundrasen var från början att de skulle hjälpa till under jakten och fånga olika typer av skadedjur. Snabbt insåg dock folk att de också var trevliga som sällskapsdjur – och snart hade det skapats en mängd olika underraser som alla har sin egen speciella identitet. Idag används terriern i de mest mångskiftande sammanhang och de fortsätter att vara en enormt populär sällskapshund i såväl barnfamiljer som hos pensionärer och allt däremellan. Medan vissa fortsätter att användas i jaktsammanhang är andra numera bara vanliga sociala sällskapsdjur.

Den kändaste terrier-rasen av dem alla lär vara jack russell terriern. Ingen annan ras har haft ett lika brett genomslag som jack russell terriern och det är en av de mest igenkända hundarna alla kategorier. Precis som terriern i allmänhet var rasens främsta egenskap i början att användas som grythund. Det är än idag ett användningsområde som jack russell terriern är starkt involverad i. En speciell egenskap som jack russell terriern har jämfört med andra hundraser är att den är känd för att vara extremt aktiv – inte bara fysiskt utan också mentalt. Det betyder att den behöver intellektuell stimulans för att den ska må som allra bäst.

En annan terrier med ett tydligt utseende är borderterriern. Den har en form av mustaschliknande ansiktsbehåring som gör att den är lätt att känna igen från långt avstånd. En av borderterrierns unika egenskaper är att den har en längre historia än många andra framavlade terrierraser. Det betyder att borderterriern troligen var en av de första raserna som avlades fram och den har daterats ända tillbaka på 1700-talet. Idag används den både i jaktsammanhang – särskilt i rävjakt – och som sällskapshund. I likhet med andra terrierraser är den mycket energikrävande, men för den aktiva människan är borderterriern ett utmärkt alternativ.

För den som gillar terrierrasen men vill ha en hund med ett mjukare utseende kan yorkshireterriern vara något. Den är liten till växten och tillhör faktiskt en av de minsta raserna i världen. Ändå – eller kanske tack vare det – har den flera gånger röstas fram till en av hela världens mest populära hundraser. Om du av olika skäl inte kan ha hund hemma kan du åtminstone ha det på fototapeter.

Add Comment